Nieuwjaarstoespraak van voorzitter tijdens stamppot buffet

Een ieder een goed 2019 gewenst.

Vanmiddag heb ik weer mee mogen trainen met onze trainingsgroep en daarmee weet ik ook meteen weer waarom ik lid ben van deze vereniging en wat ons bestaansrecht is. Saamhorigheid, gezelligheid maar vooral ook verhogen van fitheid en kennis van ons, scheidsrechters.

Wisseling van oud naar nieuw, verwachtingen en veranderingen die we tegemoet kunnen treden met angst, onverschilligheid, hoop of een mix daarvan. Er zijn veranderingen waar we weinig invloed op kunnen hebben, te denken valt aan wijziging van bevolkingssamenstelling, in de Randstad door vooral immigratie en in onze streken door vergrijzing en terugloop bevolking.

Computertechnologie en kunstmatige intelligentie dat voor ons nauwelijks is bij te houden.

De manier waarop informatie, maar ook nep informatie, wordt verspreid. De manier waarop we met elkaar communiceren. Wat dat laatste betreft, we hebben binnen onze trainingsgroep een app die bedoeld is om zakelijke mededelingen in te doen, maar vaak ook voor andere berichten wordt gebruikt wat overigens soms ook “pareltjes” oplevert zoals het verhaal dat Hans de Groot toevoegde aan zijn nieuwjaarswens.

Technologie en communicatie spelen in de scheidsrechterswereld een steeds belangrijker rol, te denken valt aan gebruik van headsets, doellijntechnologie en de VAR. Het is niet ondenkbaar dat in een verdere toekomst de arbitrage volledig door de kunstmatige intelligentie wordt overgenomen.

Echter voor ons, scheidsrechters op lager amateurniveau op het veld en in de zaal, zal dat niet gelden. Wij zullen het nog echt zelf, met ons eigen persoonlijkheid moeten doen. Van ons wordt verwacht op een menselijke, toegankelijke manier te blijven communiceren met spelers, coaches, leiders en andere betrokkenen. Dat vraagt veel van ons, we zijn in onze rol als scheidsrechter die er voornamelijk alleen voor staan, soms kwetsbaar.

Wat ik graag mee wil geven is dit: Blijf jezelf, vertrouw op jezelf, op je waarneming en op je beslissingen, help jezelf daarin door te trainen en spelregels bij te houden en vooral ook door contact met je collega’s, dus maak gebruik van onze vereniging.

Samen kunnen we veranderingen beter hanteren.

Ik wens een ieder nogmaals een gezond, een goed en vooral ook tevredenstellend Nieuwjaar.

 

Deel dit artikel