Nieuwsbrief maart/april

 

Tweemaandelijkse ledenbijeenkomst. Samenwerken met assistent-scheidsrechters.

Op 28 februari heeft onze COVS Oldambt en Veenkoloniën wederom een tweemaandelijkse ledenbijeenkomst georganiseerd. Deze keer coördineerde het trio Chieljan Veen, Richard Venekamp en Martin Wever een eerste avond over de afspraken die scheidrechters met assistent-scheidsrechters (moeten) maken. De nadruk ligt op ‘eerste’, want deze succesvolle ledenbijeenkomst bracht zó veel discussie teweeg, dat het meer dan nuttig is om nog een tweede tweemaandelijkse ledenbijeenkomst te organiseren over dit onderwerp, namelijk op 1 mei aanstaande.

Op de eerste avond van 28 februari kwamen de twee onderwerpen ‘buitenspel’ en ‘overtredingen’ aan bod, die beide dus veel gesprekstof boden. Wat bespreek je namelijk wél en wat bespreek je niet over beide thema’s?

De meer dan vijftien aanwezige scheidsrechters, assistent-scheidsrechters, begeleiders en vele andere liefhebbers van de arbitrage bespraken deze vragen eerst in groepjes van vier à vijf leden en kwamen daarna plenair bij elkaar om eenieders ideeën en ervaringen uit te wisselen. Chieljan, Richard en Martin liepen hierbij door de groepen heen om prikkelende vragen te stellen en de groepsdiscussie daarna van structuur te voorzien.

We kijken zodoende al met al tevreden terug op een leuke en leerzame tweemaandelijkse ledenbijeenkomst, die dus snel een vervolg krijgt! Zet de datum van 1 mei 2024 zodoende ook nu al in jullie agenda’s!

Trainingsgroep bezoekt ijshockeywedstrijd.

Unis Flyers Heerenveen tegen Chiefs Leuven België. Uitslag 6-1. 

Naast wekelijks trainen besloot de trainingsgroep om ook eens weer op een andere wijze samen een sportactiviteit te ondernemen. In het verleden hebben we al met een aantal sporten kennis gemaakt, zoals korfbal, nordic walking, sportschool, bootcamp, aquasport, duiksport en yoga.

Zaterdag 18 februari vertrokken we met 18 personen (inclusief een aantal partners) naar het ijsstadion Thialf te Heerenveen. Onze donateur Gerry Hoving (de schoonvader van de ijshockeydoelman van Heerenveen) had ervoor gezorgd dat we in de businessruimte werden ontvangen. We hadden vanaf die plek zowel zicht op de Thialf ijsbaan als op het ijshockeystadion. Toeval wilde dat er op dat moment ook schaatswedstrijden werden gehouden. Nadat we alles wat hadden bezichtigd, genoten we van een uitgebreid burgerbuffet.

Vervolgens werden de spelregels en andere zaken betreffende ijshockey aan ons uitgelegd of verduidelijkt. Om 20.00 uur begon de wedstrijd (in ijshockey termen ‘de face-off’). Er worden drie perioden gespeeld met 20 minuten zuivere speeltijd. Met veel muziek en tromgeroffel werd de wedstrijd opgeleukt. Uiteindelijk wist de thuisploeg een ruime overwinning te halen. Aan onze reacties te merken was het een leuke ervaring en hebben we nu meer weet van hoe ijshockey gespeeld wordt. De wedstrijd stond ook nog in het teken van de stichting ‘Verbonden Stilte’. Dit goede doel helpt ouders die geconfronteerd worden bij het verlies van hun jonge kind. Na afloop werden voor deze stichting alle voor dit doel ontworpen shirts van Unis Flyers geveild. De opbrengst was maar liefst 15.000 euro. Het shirt van schoonzoon Gerry Hoving, Martijn Oosterwijk, bracht 3.600,00 euro op.

Al met al was het een geslaagde avond en vertelde Henk Potze dat een avondje Donar of Lycurgus ook niet verkeerd zou zijn. 

Twee arbitrageavonden bij vv Annen en vv Holwierde/vv Poolster

Op 15 en 22 maart hebben Martin Wever en Olf Pruisman namens onze COVS wederom twee arbitrageavonden mogen organiseren. Dit keer gingen ze samen langs bij de voetbalverenigingen Annen en Holwierde/Poolster en schonken zij aandacht aan de spelregels en arbitrage rondom de jeugdcategorieën vanaf de onder de 8 tot en met de onder 13. Dit hadden Martin en Olf nog niet eerder gedaan, waardoor er ook voor hen veel nieuws te leren viel in de voorbereiding op de beide presentatieavonden. Gelukkig bleek dit net zo goed het geval te zijn voor de aanwezige ouders, leiders, trainers, scheidsrechters en andere geïnteresseerden in de spelregels. Op beide presentatieavonden sloten er om en nabij de tien mensen aan van vele verschillende leeftijden.

We kijken tevreden terug op de twee arbitrageavonden en hopen zowel bij de beide voetbalverenigingen Annen en Holwierde/Poolster als bij de vele andere clubs in de regio Oldambt en Veenkoloniën een leuk en leerzaam vervolg te mogen geven aan ons contact.

Even Apeldoorn bellen…

Onlangs kregen we een verhuisbericht van ons lid Wubbo Scholtens. Hij woont nu in Apeldoorn. Het is echter niet de eerste keer dat we zo’n bericht van hem krijgen. Wubbo heeft inmiddels op diverse plekken in Nederland gewoond. Voor zover bij ons bekend heeft hij in Sellingen, Haren, Groningen en Arnhem gewoond. En nu dus in Apeldoorn. Op zich is het wellicht niet bijzonder al die verhuizingen. Maar wel bijzonder is het dat Wubbo onze vereniging altijd trouw is gebleven, waar hij ook woonde. En dat mag best gewaardeerd worden. Hij had zich ook kunnen aansluiten bij een andere COVS- groep. Onlangs kregen we per ongeluk een aanstellingsschema van district Oost onder ogen en daar stond Wubbo aangesteld bij een wedstrijd in de 3e klasse. Daar heb ik even op gereageerd, want Wubbo is inmiddels 66 jaar. Maar hij voelt zich nog steeds fit. Hij fluit ook in de reserve hoofdklasse A en B en in 3e en 4e divisie van de landelijke jeugd.

Bijna vijf jaar geleden kreeg Wubbo Scholtens de gouden scheidsrechters speld overhandigd door zijn coach Roelf Folkersma. Wubbo woonde toen nog in Haren. De huldiging vond plaats voorafgaande aan de wedstrijd Holwierde – Groen Geel op zaterdag 20 april 2019. Namens de KNVB vertelde Roelf de aanwezigen dat Wubbo Scholtens al bijna dertig jaar scheidsrechter is.

Maar omdat hij er een paar jaartjes tussenuit is geweest, kreeg de periode van 20 jaar een herstart. Behalve de oorkonde en de gouden speld kreeg Scholtens bloemen van de KNVB. En namens onze vereniging overhandigde onze voorzitter Roelf Koops hem ook een mooi boeket bloemen.

Onze COVS kiest jongste voorzitter ooit!

Op haar algemene ledenvergadering van maandag 15 april heeft de scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën haar jongste voorzitter ooit benoemd. Martin Wever uit Muntendam is nog maar 24 jaar. Hij zit al vier jaar in het bestuur als voorzitter Technische Zaken. In die periode heeft hij zich volledig ingewerkt, zowel intern als wat betreft de verzorging van presentaties bij een groot aantal donateurverenigingen. Voor Oldambt en Veenkoloniën is zo’n verjonging een fantastische impuls om vooral ook jongere leden te werven, die moeten zorgen voor het voortbestaan van de vereniging die 14 september 2024 haar 90-jarig bestaan gaat vieren.

Martin Wever is als voorzitter de opvolger van Roelf Koops uit Siddeburen, die zes jaar lang preses was. Nieuw in het bestuur komt de 41-jarige Richard Venekamp uit Rolde, die een gedeelte van de taken van Martin Wever gaat overnemen. Op deze vergadering werden secretaris Jan Eelssema en Olf Pruisman, voorzitter beheerscommissie, herkozen in hun functie.

Een aantal leden werden gehuldigd. Bram Souisa uit Hoogezand is al 40 jaar lid van de COVS, het overkoepelende orgaan van en voor (assistent-)scheidsrechters. Klaas Krol uit Wagenborg is 25 jaar COVS-lid. Beiden ontvingen een fraaie oorkonde met bijbehorend speldje en een boeket bloemen. Ook Eric ten Horn uit Veendam kreeg een oorkonde als lid van het jaar 2023.

Als meervoudig spelregelkampioen heeft hij de organisatie van de spelregelcompetitie op zich genomen. Hij stelde gelijk een nieuwe wisselbeker ter beschikking, die hij voor de eerste keer mocht uitreiken aan het nieuwe bestuurslid Richard Venekamp, die spelregelkampioen 2023 werd.

Ook Jan Reints uit Onstwedde werd even in het zonnetje gezet. Hij kwam tot in de finale bij de verkiezing van Scheidsrechter van het Jaar. Hij werd helaas geen kampioen.

De goed bezochte vergadering werd symbolisch afgesloten met het overhandigen van de voorzittershamer door Roelf Koops aan zijn opvolger Martin Wever. 

Trainen op locatie

De trainingsgroep van onze vereniging trainde dinsdag 23 april op locatie. De groep van 10 man streek neer in het mooie Tynaarlo bij sportboerderij MV Moves. Op initiatief van trainingsgroepslid Roelof Leuning werd deze training georganiseerd.

De groep werd verwelkomd door Martin Veenhuizen, trainer en eigenaar van MV Moves, met koffie en gebak. Na een kort welkomstwoord van Roelof stelde Martin zich voor. Hij gaf tekst en uitleg wat er zoal op de sportboerderij wordt aangeboden en hoe dit allemaal ontstaan is. Vervolgens ging de groep met Martin naar binnen voor een rondleiding.

Er was ook een buitenactiviteit gepland, maar door het slechte weer werd dit eerst nog even uitgesteld en ging de groep na de rondleiding bezig met een warming-up. Hierin werden onze spieren in kort tijdsbestek alle warm gemaakt met specifieke en speciale oefeningen. Bij elke oefening gaf Martin aan waar het voor was en vooral waar het voor diende.

Na deze warming-up was het weer opgeknapt, werd het droog en kon de groep naar buiten. Roelof had in overleg met Martin een tocht uitgezet op een lopifit fiets. Dit is een elektrische fiets die wordt aangedreven door een loopband. Door op de band te lopen, komt de fiets in beweging. Nadat er eerst wat onwennig werd geoefend, had de groep al snel de techniek en tactiek te pakken en kon er een mooie tocht door het Drentse A-gebied gemaakt worden. Met af en toe een korte stop om de spieren wat op te warmen, want het was erg koud, kwam de groep weer terug op de sportboerderij. Onder luid gejuich kwam Joop als laatste van de groep aan.

Om de toch wel verkleumende spieren weer wat op te warmen werd afgesloten met boks-oefeningen. Een intensieve oefening wat uit vier blokken bestond onder leiding van Martin. De training werd afgesloten met een hapje en drankje en gezellig nakeuvelen over de training waarin Martin Veenhuizen met veel enthousiasme over zijn bedrijf vertelde. De trainingsgroep was erg enthousiast over de locatie, de begeleiding en de training. Vooral het rondje op de lopifit was een aparte ervaring.

Er is afgesproken dat dit zeker voor herhaling vatbaar is en we zullen daarom ook in de toekomst gebruik gaan maken van het vakmanschap van Martin Veenhuizen. We hopen dat er bij een volgende keer nog.

Forward laat zich positief gelden!

GSAVV Forward, de bekende studentenvoetbalclub uit Groningen en spelend in de tweede klasse zondag, heeft sinds dit seizoen een zeer vriendelijke gastvrouw die zorgt voor de bezoekende club en de scheidsrechter.

Gastvrouw Gerda van der Laan staat buiten voor de kantine de scheidsrechter met een glimlach al op te wachten en voorziet deze gelijk van koffie met koek. In de rust staat er fris, thee en een mars klaar en na afloop een hapje en drankje.

Als de scheidsrechter naar huis gaat krijgt hij een leuke foto van het arbitrale trio mee (gemaakt vlak voor de wedstrijd) en een aardig verrassingspakketje met diverse Groningse artikelen.

Eric ten Horn die een aantal weken geleden bij Forward een wedstrijd floot was positief verrast en melde dit bij onze vereniging. Met zo’n attente gastvrouw als Gerda laten de studenten in hun zeer ‘sobere’ kantine en bestuurskamer zich van hun beste kant zien.

Nieuws flinters, splinters en grapjes van horen zeggen!

 • Johan Doornbos is veelzijdig op de training… Met wat? Vraag hem maar!
 • Hans Beenker en Eric ten Horn zijn aan de studie gegaan en volgen de cursus Futsal.
 • Ze krijgen nu al zoveel complimenten in de zaal na een paar stagewedstrijden… Hopelijk blijven ze met beide benen op de grond staan…
 • Ze hebben allebei kritische en goede begeleiders met Bram en Stef.
 • Hans en Eric gaan voor het tweede opeenvolgende jaar op een mega groot internationaal toernooi op Mallorca fluiten!
 • Wat ze in hun vrije tijd dan allemaal doen, weten wij nog niet! Iets van een smakentest?
 • Bram Vazel doet altijd keurig, netjes en zeer vlot de lampen van het trainingsveld direct na afloop van de training uit. Wat een energie besparing! Grote klasse! Onlangs wilde hij de lampen wederom uit doen, maar staande bij de schakelkast, ontdekte hij dat ze niet eens aan waren. Oh, oh… Of was het al tijdig energie besparen?
 • Het klaverjassen bij onze COVS is maandelijks op de vrijdag volop ontspanning…
 • Er worden heel wat ‘troeven’ uitgespeeld…
 • Het lijkt af en toe wel een podcast zo leuk is het aan de stamtafel na afloop van de trainingen!
 • De gemiddelde leeftijd in ons bestuur is met sprongen naar beneden gegaan, met de ‘jonge’ aanwinst Richard Venekamp…
 • Desondanks is de ‘kaalheid’ van het bestuur wel toegenomen!
 • De spelregelcompetitie via de app Socrative had bij de start van de eerste ronde maar liefst 22 deelnemers!
 • Er was ook nog eens een nieuw deelnemersrecord bij de twee ronde met, ja… ja…, 26 deelnemers!
 • Er kunnen uiteraard nóg veel meer mensen mee gaan doen!
 • Het kost maar 20 minuten tijd om 10 leuke spelregelvragen (gratis!) te beantwoorden.
 • Henk Potze maakte laatst tijdens het vertellen van een ‘verhaal’ ineens de opmerking dat hij ‘naast een jong meisje zat’. Dat kan natuurlijk al snel bij Henk!
 • Johan Doornbos heeft het steeds over kussentjes in bed!
 • Als bestuurslid kwam Martin Wever af en toe kijken op het veld bij de trainingsgroep!
 • Zal Martin als nieuwe voorzitter (gefeliciteerd!) nu ook eens mee gaan trainen!?
 • ‘De oude voorzitter’ Roelf Koops trainde wel altijd mee! (En nu nog, top!)
 • Jesper Mulder heeft meer talenten dan het fluiten! Dat liet hij zien na afloop van de jaarvergadering door een leuke pubquiz te organiseren.
 • Bram Vazel is zeer attent als er wat dient te gebeuren met het potje ‘Lief en Leed’.
 • De energiecommissie heeft al veel (gratis) energie gestoken in het ontwikkelen van mooie plannen waar onze club de vruchten van kan plukken. 
 • Als je iets te melden hebt voor of over deze rubriek, kan je het laten weten bij Eric ten Horn.
Deel dit artikel