Nieuwsbrief mei/juni

Voorwoord van de voorzitter

Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van het voetbalseizoen 2023/’24. Het verheugt ons om te zien dat steeds meer nieuwsitems vanuit ons ledenbestand zelf aangeleverd worden. Hiermee wordt onze informatie zowel voor als door onze eigen leden mogelijk gemaakt. We trekken deze lijn natuurlijk graag door naar het volgende seizoen! We wensen jullie allemaal veel leesplezier toe en hopen wederom leuke reacties over de inhoud van deze nieuwsbrief te mogen ontvangen. Bij vragen en/of opmerkingen vragen we jullie fysiek of digitaal contact op te nemen met onze voorzitter.

Enquête

Ook dit seizoen heeft onze scheidsrechtersvereniging een enquête onder haar leden verspreid en gevraagd wat onze COVS nog anders of beter kan doen. Hieruit kwam naar voren dat het trainingsaanbod op de dinsdag en donderdag uitgebreider en meer divers kan worden. Verder werd duidelijk dat de tweemaandelijkse ledenbijeenkomsten ook iets vaker over de COVS mogen gaan. Ten slotte hebben vele leden aangegeven het leuk te vinden om net als vorig seizoen een paar uitjes te gaan doen. Als bestuur zijn we momenteel druk bezig om deze drie aanknopingspunten op te pakken. We komen dit seizoen dan ook nog op de lijn om onze ideeën aan jullie voor te leggen.

Tweemaandelijkse ledenbijeenkomst. Samenwerken met assistent-scheidsrechters.

Zoals in de vorige nieuwsbrief te lezen was hebben we op 28 februari een tweemaandelijkse ledenbijeenkomst georganiseerd met het onderwerp samenwerken met assistent-scheidsrechters. Dit was een succes, echter de groep vond dat het onderwerp nog niet geheel afgerond was. Tevens is dit een onderwerp, met de nacompetitie voor de deur, voor meerdere (assistent-)scheidsrechters op dit moment in het seizoen een onderwerp om even weer de puntjes op de ‘i’ te kunnen zetten.
Tijdens de vervolgavond over samenwerken met assistenten, werd Chieljan opnieuw uitgenodigd om zijn ervaringen te delen. Samen met Richard verzorgde hij de presentatie van de avond. Een van de hoogtepunten was het bekijken van een videofragment waarbij een snelle counter plaatsvond en de scheidsrechter zich ver van de situatie bevond, waardoor er mogelijk een overtreding plaatsvond die moeilijk te beoordelen was. Dit leidde tot een interessante discussie over hoe een scheidsrechter in zo’n situatie zou moeten handelen en hoe hij of zij zou moeten communiceren met assistenten om een beslissing te nemen.
Daarnaast werden bijzondere situaties, zoals inworpen, uitvoerig besproken. Er werd aandacht besteed aan waar scheidsrechters op moeten letten en welke rol assistenten hierbij spelen, zowel neutrale assistenten als assistenten van de club. Gedurende de avond werden verschillende meningen gedeeld, waardoor er binnen enkele uren al veel inzicht werd verkregen in wat belangrijk is voor een goede samenwerking met assistenten.

 

SO1 en SO2

Jan Zijl en Johan Doornbosch hebben het afgelopen seizoen de cursus SO2 gedaan. De cursus, gegeven in Drachten, stond in het teken van het uitwisselen van ervaringen. Eén van de opdrachten was het begeleiden van een beginnende scheidsrechter (SO3). Ook hebben Jan en Johan een bezoek aan het bondsbureau in Zeist te mogen brengen en daar een training gehad van een KNVB trainer en diverse workshop gehad. Johan: “Ik vond het erg leerzaam om kritisch te kijken naar een scheidsrechter. Zo heb ik ook een tip kunnen geven aan een scheidsrechter wat jarenlang een valkuil van mijzelf was!” Op 22 april hebben ze de cursus met goed gevolg afgelegd. Dit geeft hen in de toekomst de mogelijkheid om te mogen fluiten in de 1e en 2e klasse.

Richard Venekamp heeft het afgelopen seizoen de cursus SO1 gevolgd. Tijdens het seizoen heeft Richard o.a. een training van een 1e klasse team bezocht om zo inzicht te krijgen hoe een team zich opstelt t.o.v. de arbitrage en tegenstander. Verder kwam mediatraining, wedstrijdbezoek van een scheidsrechter in de KKD, het filmen van een collega cursist, voeding en het maken van meerdere zelfreflecties aan bod. Tijdens het seizoen heeft Richard ook heel veel gehad aan de begeleiding van een vaste coach. Op 13 mei heeft Richard de cursus afgerond na het geven van een kleine presentatie over hoe hij zich heeft ontwikkeld tijdens het seizoen. Met het afronden van deze cursus mag Richard fluiten op divisie niveau.
Gefeliciteerd mannen!

Bekerfinale!

Verheugd mogen we zijn op het feit dat onze kersverse voorzitter de bekerfinale van de noordelijke districtsbeker op 8 mei mocht fluiten! Op het terrein van Heerenveense boys mocht Martin Wever met zijn assistenten Brink, Soldaat en Achammachi de wedstrijd tussen Blauw Wit ’34 en Olde Veste ’54 leidden.

Even voorstellen:

Ik ben Harm Klaassen. Ik ben 15 jaar oud. Ik vind het naast fluiten leuk om zelf te voetballen. Ook vind ik het erg leuk om verschillende games te spelen. Ik zit op dit moment op Lariks. Dit is een van de scholen van SC Vincent van Gogh. Ik doe daar het vwo en ik zit op dit moment in het 4e jaar. Het allerliefst word ik professioneel scheidsrechter, maar mocht dit niet lukken wil ik rechten gaan studeren of sport docent worden. Ik ben scheidsrechter geworden omdat ik het leuk vind om een wedstrijd in goede banen te leiden. Ook was ik vroeger toen we op het pleintje al niet zo heel goed in voetbal en we hadden een scheidsrechter nodig. Dit deed ik dan vaak, daardoor was ik er al veel mee bezig en leek het mij ook leuk om het een keer in het echt te proberen. Dit heb ik bij FC Assen(waar ik op dat moment nog speelde) aangegeven en ik kon gelijk beginnen op half veld. Het werd steeds leuker, omdat er steeds een paar extra regels of dingen waar je op moet letten bijkomen. Na ongeveer 2 jaar bij FC Assen gefloten te hebben was ik klaar voor de volgende stap, de KNVB. De begeleider die ik meekreeg was Olf Pruisman. Hij heeft mij goed begeleid en vroeg me een tijdje terug of ik bij de scheidsrechtersvereniging wilde. Ik heb ja gezegd en kijk er naar uit om de trainingen/bijeenkomsten bij te wonen. Verder is mijn ambitie om betaald voetbal te halen.

Afsluiting seizoen met een diamanten randje!

Op vrijdag 31 mei werd het seizoen ‘23-‘24 afgesloten met een Chinees buffet in ons clubgebouw “De Neutrale Hoek”. Met 33 personen was de opkomst prima. Vanaf 17.00 uur was de inloop, ruim een uur later werd het buffet geopend. Maar eerst hield onze nieuwe voorzitter Martin Wever zijn eerste speech voor een grotere groep leden en partners. Hij blikte terug op het afgelopen seizoen waarin veel activiteiten plaats vonden en natuurlijk de opvallende verjonging van het bestuur op de algemene ledenvergadering. Zoals gebruikelijk werden beide trainers bedankt voor hun inzet. Eric ten Horn kreeg een diner bon en Roelf Koops doneerde zijn vergoeding aan een goed doel, in dit geval Stichting De Brug. Daarna werden Jannie en Henk Potze in het zonnetje gezet. Zij waren op 22 mei 60 jaar getrouwd. Martin gaf aan dat zij deze avond weer mogelijk hebben gemaakt qua organisatie. Namens het bestuur overhandigde Olf Pruisman hun een cadeaubon. Ook de trainingsgroep liet zich niet onbetuigd. Daarna kreeg Henk het woord om te vertellen dat in de uitnodiging voor deze avond bewust niet was aangegeven dat hij en Jannie aandacht aan hun diamanten huwelijk zouden schenken. Dat moest een verrassing worden. Samen hadden ze besloten om de kosten voor het Chinees buffet voor hun rekening te nemen. Dus eigenlijk een vorm van donatie aan de vereniging om zodoende een beetje geld aan deze avond over te houden. Dat kan de vereniging goed gebruiken, aldus de penningmeester. Daarna liet iedereen zich het buffet goed smaken en werd het steeds gezelliger en luidruchtiger. Al met al een zeer geslaagde avond.

Akte vestiging recht van opstal

Op 7 mei 2024 waren Olf Pruisman en Henk Potze op bezoek het notariaat Westerwolde in Wedde om een akte te ondertekenen waarin is vastgelegd dat de gemeente Veendam aan de scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën tot 31 december 2037 het recht van opstal is verleend op sportpark Wildervank, Woortmanslaan 3. Deze akte was nodig omdat het recht van opstal nog op naam stond van COVS Veendam en Omstreken en in 2012 was verlopen. Met deze nieuwe akte is het mogelijk eventuele subsidies aan te vragen.

P/D regeling

19 juni was de dag waar de scheidsrechters met spanning naar uit hebben gekeken. De actieve scheidsrechters hebben hun stand in de groep per mail mogen ontvangen. Voor degene die gepromoveerd is: gefeliciteerd! Voor degene die gedegradeerd is: kop op en ga er volgend seizoen weer voor!

Nieuws, flinters/splinters van horen zeggen !!

 • Harm Klaassens ons nieuwste en jongste lid direct al actief is op ons trainingsveld
 • Harm zijn ‘visitekaartje’ heeft afgegeven heeft door gelijk voorop mee te lopen.
 • Harm ook actief deelneemt aan de spelregelvragen in Socrative.
 • Sam Dröge, Lid van COVS Groningen onlangs ook met onze groep kwam meetrainen.
 • Sam liet zich van zijn beste kant zien met zijn trainingsinspanning.
 • Hard werken op de training maar de nodige humor/dollen hoort daar ook zeker bij.
 • Sam deelde humor uit maar bleek ook te kunnen incasseren toen hij even in de maling werd genomen door Eric de trainer.
 • Wij binnen onze club ook 2 gediplomeerde Futsal scheidsrechters rijker zijn met Hans Beenker en Eric ten Horn, zij behaalden onlangs hun diploma.
 • Zowel Hans als Eric hun Futsal ervaring vergroot hebben door naar Mallorca te vliegen en daar als scheidsrechter actief waren op een groot 3-daags internationaal toernooi.
 • De beide mannen hun visitekaartje internationaal hebben afgegeven en ook finales hebben gefloten.
 • Dat Hans en Eric het Spaanse eiland Mallorca verder ook buiten het veld uitgebreid ontdekt hebben met het vele moois!!!
 • Vanaf heden trainen we op de zaterdag in Borgerswold! Een gevarieerde training met interval, maar ook duurtrainingen. De hoogteverschillen geven een extra dimensie en zijn goed voor de bovenbeenspiertjes!
 • Henk en Jannie Potze onlangs hun 60 jaar huwelijk vierden. Bij deze proficiat.
 • Zij beide op de ijsbaan, warme gevoelens voor elkaar kregen!
 • De vloercoating in de douche is vervangen door fraaie tegels.
 • De spelregelvragen 3e ronde 30 inzendingen had, Super!
 • Er helaas wel een klein fout zat bij vraag 7 waarop slechts 3 reactie kwamen!
 • Met goede spelregelkennis het veld op gaan een pré is.
 • Vele scheidsrechters en assistenten van onze COVS actief geweest zijn in de nacompetitie.
 • 19 juni bekendmaking ranglijst was voorscheidsrechters en assistenten.
 • Promoveren natuurlijk prachtig, in de groep blijven kan ook al een prestatie op zich zijn maar indien je een groep lager gaat fluiten, dan ligt er een uitdaging om weer omhoog te klimmen. Ga dan door met je mooie hobby, want het wedstrijdpakket met vele komende derby’s is toch ook speciaal.
 • Gerlof Gils ook letterlijk met scherp schiet en dit afwisselt met wandelingen t.b.v. KWF.
 • Ons lid Klaas Hanning volledig hersteld is en er het komend seizoen weer volle bak tegenaan gaat.
 • Wist je dat er gele en rode kaarten en andere scheidsrechterattributen bij ons clubgebouw te koop zijn!
 • Dat ons kersvers bestuurslid Richard als voetballer samen met zijn broer ook niet vies was van een geel kaartje.
 • Onze penningmeester zijn vrouw tijdens hun 60 jarig huwelijks jubileum geen koffie met cake serveert, maar champagne
 • Op de volgende link kun je de spelregelwijzigingen van het volgende seizoen vinden: www.knvb.nl/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/regelgeving/spelregeldocumenten
 • Jasper Harders naast een goede arbiter, ook een prima darter is. Draait zijn hand denk ik niet om voor 180.
 • Jan Kanning is op 24 april jl. getroffen door een hartinfarct, maar gelukkig gaat het met Jan alweer een stuk beter. Jan sterkte gewenst met een voorspoedig herstel
Deel dit artikel