Prima presentatie Dirk Koning

Met als thema “Communicatie & Lichaamstaal” verzorgde Dirk Koning op maandag 13 november een toch wel indringende presentatie, met daarbij veel interactie van de twintig aanwezigen. Dirk presenteerde zich in een keurig kostuum waarmee hij aangaf dat kleding belangrijk is voor scheidsrechters. Hoe kom je binnen bij een club en hoe communiceer je met het bestuur, e.d. Een goede voorbereiding is ook van belang, weet bijvoorbeeld wat er op het spel staat.

Tijdens de wedstrijd is lichaamstaal het belangrijkste communicatiemiddel voor de scheidsrechter, gevolgd door de intonatie van het fluiten zelf. Slechts 7% moet met woorden afgedaan worden. De juiste uitstraling en non-verbale communicatie, daar gaat het om. Na de pauze ging het in hoofdzaak over de trainers die hun ongenoegen uiten op de leiding, wat overslaat op de spelers.

blockquote covs sovDe juiste uitstraling en non-verbale communicatie, daar gaat het om.

Hoe pak je deze trainers aan en wanneer is de grens bereikt dat je ze achter de afrastering gaat sturen. Ook de aanpak van opstootjes is een gevoelig thema. Probeer zelf kalm te blijven en wek geen agressie op. Dirk legde het allemaal prima uit, met hulp van veel beeldmateriaal. Waarnemend voorzitter Roelf Koops dankte Dirk voor deze presentatie en overhandigde hem een vloeibare attentie.

 

Deel dit artikel